English

19 juni 2013: Coöperatie Duurzaam EnergieRijk opgericht

Bij veel lokale energiecoöperaties liggen wezenlijke knelpunten om vanuit een droom de ambities te kunnen realiseren. Hier Opgewekt noemt o.a. de volgende knelpunten: Lokale energiebedrijven willen participeren in productie, ‘omdat daar geld is te verdienen’. Maar financiering van productie-installaties, zoals (de ontwikkeling van) windturbines, zonder eigen zekerheden is vrijwel onmogelijk.

Omdat energie complex is, is het zinvol samen te werken met partijen die voldoende kennis en ervaring hebben om de projecten juridisch en financieel rond te breien.

Energie is onderdeel van een complexe technische keten. Maar ook juridisch en financieel grijpen verschillende processen in elkaar. Hoe kun je de rol die je als lokaal initiatief in het grotere geheel in neemt beter begrijpen? En hoe zorg je dat je als lokale energiecoöperatie bijdraagt aan die belangrijke energietransitie? Op 19 juni is de Coöperatie Duurzaam EnergieRijk opgericht die zich inzet om samen met lokale energie coöperaties opwekking en distributie van duurzame energie te realiseren. Voorzitter Patrick Rutten: "Lokaal duurzame energie opwekken in coöperatief verband zorgt voor sociale cohesie en stimuleert de lokale economie. Wij helpen ze bij de ontwikkeling van duurzame energie opwekking".

Duurzaam EnergieRijk ziet oplossingen voor de knelpunten die een verdere ontwikkeling nu veelal blokkeren en wil er samen met de lokale energiecoöperatie voor zorgen dat lokale duurzame energieproductie daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Behoud van de regie en eigendom over de duurzame productiefaciliteit door de lokale energiecoöperatie wordt daarbij als belangrijke voorwaarde gezien.

Verschillende lokale energie coöperaties hebben al uitgesproken te willen samenwerken met Duurzaam EnergieRijk. ‘First mover’ is O3energie uit Oirschot. Gezien de reacties van andere lokale energiecoöperaties zijn we er van overtuigd dat er meer zullen volgen.

Over Duurzaam EnergieRijk: Opgericht door enthousiaste ondernemers die zich willen inzetten voor de transitie naar decentrale lokale energieopwekking en een meer duurzame samenleving. De oprichters zijn: Patrick Rutten (View Management), Rob Massuger (Stratify), Lucas Povel (OndernemersRijk), Arjun van Merkerk en Bert van der Sluis (Prodeon) en Guus Balkema en Teun Hardjono (CSR Academy).

Voor meer informatie: www.duurzaamenergierijk.nl

Voor direct contact:
Patrick Rutten
M: 06-11357561
E: patrick.rutten@duurzaamenergierijk.nl

< Terug naar nieuws
English

Feiten en fabels

Is energie uit zonnepanelen goedkoper dan energie geproduceerd met windmolens?

Meer »