English

9 oktober 2013: De Duurzame top 100: het topje van de ijsberg

Jaarlijks wordt door Trouw de duurzame top 100 gepresenteerd. Dit najaar voor de vijfde maal.

De duurzame top 100 is een selectie uit meer dan 400 genomineerden van invloedrijke duurzame Nederlanders. De lijst doorlopend zijn politici de grote afwezige – terwijl die juist de kaders aan moeten geven waarbinnen duurzaamheid zich kan ontwikkelen. De volgende criteria speelden een rol bij de rangschikking:

  • Charismatische netwerkers (zoals Marjan Minnesma en Paul Polman
  • Visionairen met buitengewone kennis (zoals Maarten Hajer en Jan Rotmans)
  • Innovatie en daadkracht (zoals Wouter Bruins en Maria Westerbos)
  • Contacten en kennis (zoals Peter Bakker en Herman Wijffels)
Voor de vijfde keer op rij stond hij in de duurzame top – 100: Wubbo Ockels. Achtentwintig jaar geleden zweefde hij in een Space Shuttle rond de aarde en zag hoe kwetsbaar onze planeet is. Toen drong tot hem door: Duurzaamheid is met z’n allen goed zorgen voor de toekomst. Voor je kleinkinderen, zodat die ook nog een leefbare aarde hebben. Zijn initiatieven liggen op het gebied van duurzame onderzoeksprojecten. Zoals de laddermolen of het opwekken van windenergie op grote hoogte waar de luchtstroom sterker en gelijkmatiger is.

Hoogste nieuwkomer is SER-baas Wiebe Draijer die een leidende rol heeft gehad in de totstandkoming van het Nationaal Energieakkoord.

Voor de derde keer op rij is Marjan Minnesma – directeur van Urgenda – verkozen tot duurzaamste Nederlander. Urgenda timmert al lange tijd aan de weg om Nederland van onder op te verduurzamen. Zo helpt ze cateraars om over te stappen op biologisch voedsel. Spraakmakend was de succesvolle campagne ‘Wij willen zon’ in 2011, waarvoor Urgenda zelf zonnepanelen inkocht in China. Inmiddels zijn zonnepanelen op particuliere daken één van de meest gewilde vormen van duurzame energie.


< Terug naar nieuws
English

Feiten en fabels

Is energie uit zonnepanelen goedkoper dan energie geproduceerd met windmolens?

Meer »