English

Zon

Energieopwekking uit zonlicht is een snel ontwikkelende technologie. Innovatie is nog nodig om de kostprijs meer concurrerend te maken ten opzichte van andere vormen van duurzame energie.

De levensduur van zonnepanelen is circa 25 jaar. Op dit moment kunnen consumenten door de aanschaf van zonnepanelen besparen op hun energie-inkoop met een terugverdientijd van circa 10 jaar. De kostprijs van elektriciteit uit zonnepanelen is met circa 12-15 ct per kWh weliswaar hoger dan de energieprijs (3-4 ct per kWh), maar er kan energiebelasting en BTW worden voorkomen. Diverse collectieven bieden interessante mogelijkheden voor de aanschaf van zonnepanelen.

Omdat boven een verbruik van 10.000 kWh op jaarbasis de energiebelasting veel lager wordt, is voor zakelijke verbruikers de aanschaf van zonnepanelen alleen economisch interessant als aanvullende subsidie (bijvoorbeeld van de gemeente of provincie) kan worden verkregen. Ook kan overwogen worden om SDE-subsidie aan te vragen in de vrije categorie. 

English
Wind Biogas

Feiten en fabels

Is energie uit zonnepanelen goedkoper dan energie geproduceerd met windmolens?

Meer »